Dýňové bochánky

Tyhle efektní bochánky jsou skvělým oživením podzimních pochmurných dní. 

Můžete udělat sladkou verzi, nebo slanou. Recept je na sladkou, ale stačí vynechat koření a cukr a dát lžíci soli a máte svačinkové pečivo.

Dýněčky vytvoříte jednoduše omotáním provázku přes bulku uválenou z těsta. Chce to trochu jemnosti, neboť těsto je dost lehké. Při třetím bochánku mi to už šlo od ruky.

 


Ingredience:

300g špaldová hladká mouka

1 sáček suché droždí

špetka soli

50g Alsan máslo

200g vychlazené dýňové pyré 

1 lžíce dýňové koření (skořice, zázvor, hřebíček, nové koření)

50g třtinový cukr

2 lžíce  jogurtu

50ml vody a dále dle potřeby. 

Agáve sirup s vodou na potření pro lesk


 

Uvaříme si dýňové pyré asi z 300g dýně. Rozmixované a vychlazené zamícháme s cukrem, jogurtem a vodou. Zlehka si rozpustíme tuk.  Mouku promícháme s droždím, solí a kořením. Do mouky přidáme mokrou směs a tuk a vše důkladně hněteme do příjemného nelepivého těsta. 

Já nechávám kynout vždy v lednici přes noc. Těsto je pak krásně vláčné.

Druhý den vyndám těsto z lednice hodinu před tvarováním. Poté si připravíme provázek a pomoučenou plochu. Těsto rozdělíme na 9 stejných kousků a z každého vytvarujeme kuličku, kterou omotáme provázkem 4x.

Necháme na plechu ještě 30 min kynout.

Pečeme při 170°C 20min dozlatova. Po vyndání z trouby potřeme sirupem pro lesklý efekt.

Rozstříháme a rozmotáme špagátky a dýňové bulky jsou na světě!

 

 

Jsem tvůrkyní výživných barevných dezertů. Vylepšuji tradiční recepty a dodávám jim nové ingredience. Pomáhám hledat alternativy za různé alergenní suroviny....mám ráda jednoduchost a dobrý pocit v těle. Můj přiběh si můžete přečíst zde
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.