A je tady jaro a s ním svěží zelená a kytičky…to je prostě moje.
Tento dortík je vzhledově velmi efektní.
Udělala jsem lowcarb verzi…takže je bez mouky a cukru. A i tak je sladký a drží konzistenci.
V receptu používám kokosovou drť. Je to vlastně zbytek po kokosovém mléce. Rozmixuju tučný kvalitní sušený kokos s vodou, vymačkám v plátěném pytlíku, nebo silonce a po vymačkání mi zbyde drť a tu pak použiju do receptu na takovýto nebo jiný dortík. Je to vlastně domácí kokosová mouka. Lze použít samozřejmě i koupený strouhaný kokos, ale doporučuji ho trochu rozmixovat na jemněji.
Špenát je možné použít čerstvý nebo mražený nebo sušený prášek.
Já použila v prášku. Pokud půjdete do čerstvého, nejpěknější barvu má baby špenát. A bude potřeba přidat asi 2 lžíce suché mouky kokosové nebo mandlové.
Suroviny na formu 24cm
200g drceného kokosu (zbytek z mléka)
4 lžíce zakysané smetany¨
5 vajíček
100g xilovitu – březového cukru
3 lžíce špenátového prášku
1 lžíce citrónové šťávy
1 lžíce sody
1 lžíce jablečného octu
2 lžíce kokosového oleje
Na krém:
300g mascarpone
300g zakysané smetany
čerstvé jahody
Vajíčka si vyšleháme zvlášť. Bílky do velmi tuhé pěny. Žloutky, xilovit, smetanu, kokosový olej a citrónovou šťávu vyšleháme společně do krému. Přidáme kokos, špenátový prášek, sodu. Opatrně vmícháme bílkovou pěnu a nakonec jablečný ocet.
Pečeme ve vyložené formě 180°C 30min.
Mascarpone na krém si vyšleháme dotuha. Trvá to asi 5-10min. podle mixéru. Po lžicích přidáváme zakysanou smetanu a vše vyšleháním spojíme.
Po vychladnutí dort rozkrojíme a nazdobíme krémem a čerstvými jahodami.