Crumble (čti: krambl) je britský výmysl. Když jsem žila ve Skotsku a pracovala v kuchyni, velmi oblíbeným dezertem zákazníků byl právě tento.
Podává se teplý se zmrzlinou. Já jsem nechápala, jak můžou jíst rozpečené ovoce se zmrzlinou. Nikdy mi to nechutnalo. Možná pro to, že jsem to do teďka nezkusila s meruňkami. Většinou se dělá s lením ovocem. Ale tento meruňkový je to naprosto famooozní. A právě hlavně s tou zmrzlinou. Můžete podávat taky s jogurtem nebo zakysanou smetanou. Tymián mu dodává zajímavou zvláštnost.
Recept je velmi jednoduchý. Je pravda, že je poněkud teplo na teplé dezerty. Nevěšte hlavu, o méně dobře chutná i za studena.
Já jsem udělala do velké formy. Pokud ovšem chcete rozdělit na jednotlivé porce a máte k dispozici malé zapékací misky, dezert je vynikající i takto rozdělen.
Ingredience na formu 23cm/4 porce
7 meruněk
lžičku čerstvého tymiánu
4 lžíce třtinového cukru
1 hrnek jemně namletých vloček
1 hrnek vlašských ořechů
4 lžíce másla
Postup:
Meruňky si očistíme a nakrájíme na kostičky prosypeme 2 lžícemi cukru a posypeme čerstvým tymiánem. Vložíme do vymastěné formy nebo formiček a dáme na 20 min zapéct při teplotě 200°C.
Mezitím si rozdrtíme vlašské ořechy. Smícháme je s vločkami a 2 lžícemi cukru a promneme v ruce s máslem. Měla by to být drobenka. Když ovoce v troubě změkne, zasypeme ho touto drobenkou a necháme jeste dalších 20min zapékat při trochu nižší teplotě. Asi 180°C.
Po zapečení drobenky je dezert hotov. Podáváme se zmrzlinou nebo zakysanou smetanou.