Peklanepekla - Míša T.

Jsem tvůrkyní raw a jiných dezertů. Ráda nahrazuju konvenční potraviny za kvalitnější rostlinné zdroje.

Vím, čím a jak nahradit lepek, laktózu, cukr nejen v dezertech.

Ráda k tomu inspiruji ostatní.


Kdo jsem?


Mé jméno je Míša Tokarčíková. Dnes jsem profesionál ve výrobě výživných a barevných dezertů. Umím udělat rostlinný dort bez pečení s vysokou výživovou hodnotou. Vím jak a čím nahradit klasický cukr, mouku a mléko nejen v dezertech. Zároveň se pečení nevyhýbám. 

Občas propojuji kvalitní plody a byliny z Kopanic a nebo zahraniční superfoods. 

Díky dnešnímu stravování mám už několikátou zimu bez nemoci. A když se přece jen objeví nějaký ten virus. Mé tělo s ním zatočí během jednoho, dne...což považuju za velmi silnou imunitu. 

Naučila jsem se, jak rozpoznat a nahradit nežádoucí potraviny pro mé tělo a odměnou mi je fit život.


Jak to všechno začalo?


Od mala jsem byla vedena k tomu, že na každý neduh existuje pomoc z přírody. Maminka má kořeny na Moravských Kopanicích a já dostala do vínku základ bylinkářství. Sběr a užívání bylin mi vždy bylo a je blízké, až vlastně uplně normální.

Když přišlo období osamostatnění se od rodičů, nad bylinami a stravou nebyl prostor přemýšlet. Vůbec jsem tehdy nepovažovala za důležité, co jím. A moje tělo mi to začalo dávat najevo.

Trpěla jsem chronickou rýmou a každou zimu těžkou angínou. Měla jsem nadváhu a bolesti kloubů a jednou ročně vykloubené koleno a to mi bylo 25 let!

 





Začátek cesty...


Těsně po porodu první dcery Sofinky, jsem musela vyloučit laktózu, kvůli jejímu těžkému ekzému. Byla jsem donucena naučit se pracovat s novými ingrediencemi. Vyloučila další takzvané bílé zlo – bílá mouka, cukr a začala se zajímat, co jím já i moje rodina. Naučila jsem se rozpoznávat výživovou hodnotu jídla a nejen plné břicho.

Přišly na řadu taky bylinky. Dělala jsem mastičky, tinktury a čaje bylin, které by od problému ulevily. Byliny ve spojení se zdravou a opravdovou stravou, která byla respektující k mému a potažmo i Sofiky tělu, nám pomohly.  Sofince ekzém vymizel. Mě se  celkově zlepšila imunita. Bolest kloubů ustala.


A já se rozhodla na své cestě pokračovat


Protože jsem milovník sladkých dobrůtek, tak jsem neustále pilovala a zdokonalovala recepty bez mléka, másla, cukru a mouky. Objevila jsem živou stravu.  Jako u všech výživových směrů jsem i zde našla v něčem zalíbení a to zejména v dezertech. Nadchla mě jejich barevnost a vysoká výživová hodnota.

Začala jsem studovat recepty, navštěvovat kurzy a zdokonalovat se hlavně praxí…Věřte, že nejeden dortík letěl do koše…protože zrovna neztuhnul, nebo se naopak hodně lámal. Jak šel čas, začali si mé vášně všímat kamarádky a tu a tam mě poprosily o narozeninový dort pro jejich děti.

A já se začala pečení-nepečení věnovat naplno. Začala jsem podnikat a založila si firmu PeklaNepekla. Vyrábím raw a jiné kvalitní dezerty. Přidávám k nim byliny a  česká i zahraniční superfoods a tím propojuji vášeň s tradicí.


přišel nezvaný host


Před dvěma lety nám do života vstoupila cukrovka.  Sofinka onemocněla cukrovkou 1. Typu, kterou bylinkama už nevyléčím. Tak jako doposud ochutnávám od každého výživového směru, je tomu i tentokrát. Lidem s cukrovkou velmi prospívá lowcarb - nizkosacharidové stravování. Rozhodla jsem se to zkusit.  Je to sice opak od raw, já asi ale v low carb stravě začínám nacházet ingredience s kterými souzním já i Sofinky tělo.


Každý ať má svoji cestu a svůj styl.


Není dobré se škatulkovat do nějakých směrů, prostě být a cítit své tělo, naslouchat mu, nebičovat se... A tak mezi mými recepty najdete raw, lowcarb, kváskování, prostě cokoliv, co mě zrovna ladí a chci s vámi sdílet. 

Cítím poslání předávat své zkušenosti dál mezi vás a ráda budu vaší inspirací.

Pusťte se se mnou do tvoření a dopřejme si kvalitku :)