Pohanka patří mezí mé velmi oblíbené obiloviny. Ale nebylo tomu tak dříve. Když jsem byla malá, tak jsem chuť pohanky neměla ráda. Vlastně tomu tak bylo donedávna. Odhodlala jsem se koupit pytlík s pohankou, kde zrno bylo bílé až zelené. S nedůvěrou přistupovala k vaření. Vařila se o něco déle…ale ta CHUŤ. Vůbe není tak výrazně pohanková a prostě mi chutná. A chutná mi taky naklíčená, a taky nasucho rozemletá, namočená, spařená…no prostě mňam 🙂
Pokud neholdujete chuti pohanky a ještě jste tuto světlou nevyzkoušeli. Jděte do toho! Je loupaná mechanicky, tím si zachovává všechny cenné látky a je výživnější než tmavá. Vyzkoušejte 🙂
A teď trochu teorie. Je velkým zdrojem mnoha vitamínů a minerálů. Nejznámější a nejdůležitější látkou, kterou pohanka obsahuje je rutin, který podporuje vstřebávání vitamínu C. Navíc příznivě působí na cévy a celý cévní systém vůbec. Nejvíce ho najdete ve vyklíčené roslince.
Kromě toho, že pohanka patří mezi bezlepkové potraviny, obsahuje také řadu minerálních látek, jako jsou vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, měď, mangan a zinek, a vitamínů B (B1, B2, B6), E, niacin a rutin.
PŘÍNIVÉ ÚČINKY POHANKY:
POUŽITÍ POHANKY:
Kdykoliv přes rok si namočím hrst semínek ve slupce na půl hodinky do vody. Poté zasadím do květináče a asi po pár dnech rostlinka začne růst a jakmile se objeví první lístky, tak konzumujeme lístky i stonek. Do salátů, nebo různě jako ozdobu.