Mám v poslední době oblibu pečení s medem. Vím, že se z medu vytratí cenné látky vyšší teplotou, ale i tak mi to přijde super sladidlo. A taky lokální. A taky do perníku přece za mě uplně TOP.
Tato perníková buchta je obyčejně litá z hladké mouky. Zkoušela jsem první dávku přimíchat půlku dávky celozrnnou špaldovou a letěla celá do koše…teda slepičkám:) Buchta byla tuhá jako chleba. Bude to tou celozrnností. Pokud máte špaldovou hladkou, nebála bych se použít i na celou dávku.
Na plech 30x30cm
200g hladké mouky
3 vejce
1/2 prášku do pečiva s vinným kamenem
100g kokosového oleje
100g podmáslí
3 lžíce medu
3 lžíce kakaa
1 lžička perníkového koření
hrst lískových ořechů
hrst čokoládových peciček 70%
2 lžíce domácí marmelády
50g 70% čokolády a 50g smetany
Mouku, kakao a prášek do pečiva, koření a kakao promícháme.
Kokosový olej šetrně rozpustíme, vmícháme vajíčka, med a podmáslí. Přidáme suchou směs a vše promícháme do hladkého tekutého těsta. Opatrně vmícháme čokoládové pecky a ořechy. Pečeme na 170°C 20minut. Ještě za tepla potřeme oblíbenou marmeládou nebo povidly a necháme vychladit. Po vychlazení šetrně ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a smetanu a buchtu polejeme čokoládovou polevou.