Tento koláč není ani bez lepku ani vegan, za to je jednoduchý a moooc dobrý.
Moc mi doma u dětí neprochází pečení s tvarohem, a tak jsem vymýšlela náplň, která bude podzimní a přitom pro dětičky lahodná.
A povedlo se! Kombinace lískoořechového másla, kakaa, medu a jablek je famózní. Chutná jak jinak než nutelově a to mi u dětí vždy projde:)
Lískoořechové máslo si dělám sama. Je to fajn mít ho ve sklenici jen tak neochucené a můžete přidávat a různě kombinovat…hmmm no co si budem povídat, stejně je nejčastější jeho využití jako nutela:)
Stačí nakrátko na sucho opražit lískové ořechy, oloupat ze slupky pomocí utěrky a rozmixovat, nez vám vznikne tekutá konzistence. Skladujeme v uzavřené sklenici. Nemusí být v lednici.
A nebo si můžete lískoořechovou pastu koupit…já nakupuji ZDE.
Těsto:
300g Hladká špaldová mouka
150g másla
2 vajíčka
100g třtinového cukru
Náplň:
2 oloupané a postrouhané jablka
3 lžíce ořechové pasty/másla
1 lžíce kakaa
1 lžíce medu
Těsto si připravíme tak, že do mouky a cukru rozdrolíme tuhé máslo…mně se nejvíc osvědčilo mixování foodprocesorem. Rozdrolí se tam krásně máslo, přidáte vejce a hned je krásné těsto, akorátní na vyválení. Pokud chceme na zdobení nechat těsto, odložíme si 1/4 bokem a ostatní rozválíme válečkem a pokryjeme dno a boky koláčové formy.
Náplň jen promícháme dohromady a vložíme do formy na těsto. Vykrojíme z ostatního těsta požadované tvary na ozdobu, položíme na náplň.
Pečeme při 170°C 25min.
Dobrou chuť!