dort k 1. narozeninám

VEGAN, BEZ ALERGENŮ, LEPKU A CUKRU

Potkala jsem maminku malého chlapečka, který zanedlouho oslaví 1. narozeniny. Maminka by mu moc ráda udělala dort, který by mohl sníst. Má spoustu potravinových alergií. Nemůže vajíčka, mléčné výrobky, bobulovité ovoce, citrusy, kakao, med...prostě žádné alergeny. A taky cukr samozřejmě. Maminka se na mě obrátila, že je bezradná. Tak jsme začali testovat chlapečkovi chutě.

Po několika pokusech spíše pudingové konzistence jsme usoudili, že tudy cesta nepovede:) Malému nic z toho nechutnalo...a tak přišlo na řadu pečení. Nejdřív pro nakypřelost, jsem dávala ocet a opravdu jsem to jednou dost přehnala:)

Tak nakonec zvítězilo banánovo řepové těsto. Slazené je jen banánem. Místo řepy by šlo použít i jablkové nebo hruškové pyré. 

 

Krémy jsou dva. Malý může banány, hrušky a jabka. A miluje avokádo. Volba č. 1 byla jasná banánovo-avokádový krém s karobem

A krém druhý jsou pomixované jabka s agarem.

Tak vašim dětem přeju krásné první narozeniny a snad jim bude chutnat!!!

 

Ingredience na 18cm průměr

 

100g pohanková mouka

100g ovesné vločky

200g řepového pyré

50g kokosový olej

2 banány

1 lžička sody

1 lžíce jablečného octu

1.Krém:

2 banány

1 zralé avokádo

1 lžíce karobu nebo kakaa

1 lžíce kokosového oleje

2. Krém:

2 povařené, postrouhané jablka

1 lžíce agaru

 

 

Na těsto si nejdříve rozmixujeme banány do toho řepu...je jedno, jestli máte čerstvou nebo vařenou. Zamícháme suché ingredience a vše spojíme v tekutější těsto. Nalijeme ho do formy, vyložené pečícím papírem a pečeme na 180 °C 30min a pak ještě dopečeme 15 min při 160°C

Korpus necháme vychladnout a rozkrojíme na 3 díly. 

Krém s banány a avokádem jen rozmixujeme s kokosovým olejem. Necháme asi 20min zatuhnout v chladu a pak naneseme na dort. 

Rozvařené jabka rozmixujeme a povaříme ještě s agarem podle návodu na obalu. Vychladnutý krém naneseme na dort a necháme ještě odpočinout v lednici nejlépe přes noc. Druhý den dozdobíme a můžeme podávat.